15.04.2019

Анализаторите: Корнелия Нинова беше бламирана от изпълнителния орган на БСП

На заседанието на Националния съвет на БСП видяхме разцепление, категоричен беше политологът Стойчо Стойчев. В студиото на Сутрешния блок на БНТ1 заедно със социолога Кольо Колев той коментира как партиите подбират кандидатите си за евровота.

„Когато такива млади момче и момиче се появят на второ и трето място в листата за евроизборите, означава, че БСП се е разделила на два лагера и гласуването е било не „за“, а „против“. И понеже лобитата в БСП не ги мразят толкова много, затова те изплуваха нагоре“, анализира той случилото на се на „Позитано“ 20 на пленума на социалистите в неделя.

Според него Елена Йончева е останала водач на листата, „защото очевидно имат някаква връзка с г-н Станишев, така че тя е била предпочитание и на двете страни“.

„Да твърдиш, че вчерашното гласуване на Националния съвет на БСП не е бламиране на Корнелия Нинова, е все едно да твърдим, че Цвета Цветанов няма апартамент. Тя беше бламирана изключително сериозно, защото листата, която предложи и под която се подписа, беше отхвърлена на практика и направена на пух и прах от нейния изпълнителен орган в разширен състав“, подчерта политологът.

С тази теза се съгласи и Кольо Колев.

„Без съмнение г-жа Нинова беше бламирана. Тя започна една абсолютно ненужна битка, която при достатъчно анализ щеше да знае, че ще загуби. Затова имаше всички данни, включително и социологически изследвания“, добави той.

По думите му БСП не е „вождистка партия, в която лидерът може да наложи своята воля изцяло“ и Корнелия Нинова трябва да го отчита, за да не се стига до подобни ситуации.

„Това е добра услуга за основния политически опонент – ГЕРБ. ГЕРБ сътвори купчина глупости, подавайки на практика топката на БСП. Сега по дълбоко неясни мотиви БСП направи обратния жест, излъчвайки не сила и единство, а усещането за разцепление, за разнобой“, продължи анализа си социологът.

Какви теми още коментираха Стойчо Стойчев и Кольо Колев вижте във видеото.