11.05.2019

Димитър Цанчев: Европа е готова да работи за по-добро бъдеще на своите граждани

Около Брекзит и около срещата в Сибиу имаше и много политика, и много дипломация. Тази среща трябваше да бъде първата след Брекзит, но събитието се осъществи, докато формално Великобритания все още продължава да бъде член, това посочи Димитър Цанчев, постоянен представител на България в ЕС. Той допълни, че по време на срещата е приета декларация, съдържаща 10 ангажимента на европейските лидери, насочени основно към бъдещето.

Този документ има едно силно послание, а именно, че Европа е единна, открои посланик Цанчев. Европа е готова да работи за едно по-сигурно и по-добро бъдеще на своите граждани, да фокусира своите усилия в това европейската икономика да преодолее предизвикателствата на цифровизацията, предизвикателствата на глобалния свят, да даде повече сигурност на европейските граждани и да се фокусира върху младото поколение и върху сигурността.

Димитър Цанчев обясни, че темите, които ще бъдат пренесени от сега за следващия мандат на ЕП, са залегналите в декларацията от Сибиу.

Той подчерта, че за първи път на сегашните избори се очаква, че ще има един по-фрагментиран парламент.

Димитър Цанчев, постоянен представител на България в ЕС: За първи път прогнозите сочат, че няма да има досегашното мнозинство на двете основни политически сили – ЕНП и ПЕС, и това очертава една много интересна картина с оглед съставянето на европейските институции след това, изборът на висшите длъжностни лица.

Вижте целия разговор във видеото.