27.05.2019

Евроизборите у нас. Анализ на Валерия Велева, Даниел Смилов и Анастас Стефанов

Средната избирателна активност на евроизборите в Европа е най-високата от 25 години насам. У нас обаче избирателната активност беше много ниска. Защо не гласува България? Гости в студиото на „Още от деня“ бяха“ журналистът Валерия Велева, политологът Даниел Смилов и социологът Анастас Стефанов.

Валерия Велева, журналист: Българите са недоволни от всички политически партии. Българите са гневни на целия политически елит. Скъсана е връзката между избирател и избирани. Тази ниска избирателна активност трябва страшно много да притеснява партиите. Аз не виждам към момента това неща да бъде камбаната във всяка една партийна централа, за да се направят точно тези анализи – защо е тази ниска избирателна активност. Заради тази ниска избирателна активност ГЕРБ губят избиратели.

Даниел Смилов, политолог: Според мен е абсолютно рационална стратегията на българския избирател в тези избори. Той трябваше да прати две съобщения. Първото съобщение – ГЕРБ трябва да бъде по някакъв начин наказан, да му се покаже, че Апартаментгейт и поредицата от скандали е неприемливо. От друга страна българският избирател не искаше да прати съобщение, че БСП са алтернатива на този модел. БСП направиха всичко възможно, за да покажат, че те не са по-добра алтернатива.

Анастас Стефанов, социолог: Три неща са много важни. Европейската тема продължава да е далечна и да не докосва българите и за това има вина целият политически елит, който винаги предпочита и се чувства много по-комфортно в национални, вътрешнополитическия сблъсък, отколкото да вдигне нивото и да се говори на едни по-европейски идейно политически теми. Второ – самата кампания. Трето – данък „Дълъг уикенд“, което рефлектира върху по-ниската избирателна активност.

Вижте целия разговор във видеото!