26.05.2019

Евровотът в Италия: Очаква се победа на евроскептиците

Включваме пряко нашия специален пратеник в Рим Александър Марков с информация за гласуването в Италия, където според предварителните социологически проучвания, превес имат евроскептиците. „Лига“ е на път да основе четвъртата по големина група на евроскептиците и националистите в Европейския парламент .заедно с националистите на Марин льо Пен от Франция, с Алтернатива за Германия, с Партията на свободата от Холандия и австрийската Партия на свободата.

Въпреки че е от основателките на ЕС, Италия се очаква да изпрати най-голямата група евроскептици в Европейския парламент. Прогнозите сочат, че дясната партия „Лига“ на националпопулиста вицепремиера Матео Салвини е на път да спечели евроизборите в Италия. Социолозите им дават около 30% – доста повече от подкрепата за всички останали партии.

Очаква се „Лига“ да изпрати 25 депутати в ЕП /италианската квота е от 73 души/. На второ място се очертава да бъде популистката партия „Пет звезди“. Миналата година двете партии спечелиха извънредните парламентарни избори. Общо четири от петте партии, които ще прескочат изборната бариера, са евроскептични, включително „Форца Италия“ на Берлускони. Според анализаторите единствената преграда пред евроскептицизма се очертава да бъде лявата демократическа партия, която обаче губи все повече популярност.

Според италианците ЕС не дава решения за двата тежки проблема – миграцията и тежката икономика. Рим търси начин да се откъсне от Брюксел и от тежките фискални правила, които той налага. Евроскептиците искат да теглят нови заеми, но за да създават нови работни места.