28.05.2019

Георги Харизанов: ГЕРБ е равно на Бойко Борисов

Ясно беше, че тези избори ще са сблъсък на партийните ядра, не съм изненадан от разликата от 6% между ГЕРБ и БСП, въпреки че социологически агенции даваха преднина на социалистите два дни преди вота, каза политическият анализатор Георги Харизанов. Той и журналистът Петър Волгин коментираха резултатите от евроизборите в Сутрешния блок на БНТ.

Активност на избори пада в цял свят, хората са заинтересовани повече от персоналните проблеми, отколкото от всеобщата политическа обстановка, отбеляза Харизанов и подчерта, че „изваждането на избирателната активност като сюжет, около който да се правят някакви генерални изводи за политическата система в България, както президентът се опитва, е доста лековато“.

Петър Волгин посочи, че не споделя идеята „няма за кого да гласувам“. „Ако човек иска да употреби правото си на глас и иска да упражни правото си на глас в политическия процес, винаги може да намери за кого“, каза журналистът.

Според Георги Харизанов важното беше за ГЕРБ да остане първа политическа сила. Дали получават 6 или 7 мандата, ще разберем след публикуване на крайните резултати от ЦИК. Подреждането на първите политически сили остава същото, както в парламента. „Препотвърждаването на кредита на доверие към ГЕРБ е безспорен факт“, заяви политическият наблюдател. Доверието е и в ГЕРБ, и в премиера, Борисов даде големия импулс в последните дни, подчерта той.

Георги Харизанов: „Той е човекът, който със собствената си личност може да извади избори за цялата партия. Да, ГЕРБ е равно на Бойко Борисов. Но това не значи, че там нямаше изключително качествена листа първо и второ, че структурите и г-н Цветанов не свършиха огромна по своя обем работа.“

Според Петър Волгин Борисов нямаше как да не влезе в тази кампания, защото ако не беше влязъл, ГЕРБ можеха да загубят тези избори.

„Смятам, че ГЕРБ спечели тези избори благодарение на Бойко Борисов. Той е човекът, заради когото хората гласуват за ГЕРБ. Беше преодолян един мит за г-н Цветанов, че ако той бъде отстранен, той държи структурите, той държи изборната машина, само той може да спечели изборите“, категоричен беше журналистът.