27.05.2019

Георги Пирински: Г-жа Нинова трябва да поиска предсрочно прекратяване на правомощията й

Днес прозвуча предложение от страна на г-жа Нинова да се стартира процедура за пряк избор на председател на БСП. Този въпрос ще бъде обсъждан утре на заседанието на Националния съвет на БСП, това заяви в студиото на „Още от деня“ Георги Пирински, член на НС на БСП, като уточни, че НС е в правото си да реши как да се действа по-нататък.

Пирински открои, че е важно да бъде отговорено на въпроса защо БСП не успя да защити онова, което е заявила, че иска да постигне, т.е. болшинството български граждани да пожелаят да има една дълбока промяна в страната – в начина, по който се управлява, в начина, по който се живее, и да видят в БСП носителя на тази промяна.

Георги Пирински, член на НС на БСП: За тази цел ние трябваше да имаме не 450 000 гласа. Ние трябваше да имаме онези 955 000, които получихме на последните парламентарни избори и отново не ни стигнаха. И за мен утре отново всеки член на Националния съвет трябва преди всичко да си зададе този въпрос.

Георги Пирински беше категоричен, че в тези избори БСП не успя да защити собствената си платформа – визия за Европа, която много ясно заявява, че „ние сме за социален съюз, който е съюз на гражданите и народите и е подчинен на целите за преодоляване на неравенствата и бедността. В точка първа на тази платформа сме казали, че е нужен нов икономически модел и обединяване с всички прогресивни политически сили в Европа“, подчерта той.

Георги Пирински, член на НС на БСП: Аз съм съгласен с наблюдателите, които заявиха, че едни избори и резултатите от тях не зависят толкова от билбордовете в последните дни. Те зависят от усещането, чувството, разбирането на хората за отделните политически сили, които отправят послание към хората да гласуват за тях.

По думите на Георги Пирински не може да се вмени отговорност на всяка основна партийна организация за тактика и политика, която е изработена от сегашното ръководство, следвана е от него и за която то трябва да поеме своята отговорност.

Георги Пирински, член на НС на БСП: Според мен г-жа Нинова трябва да осъзнае, че тя носи персонална отговорност и тя трябва да поеме тази отговорност с ясното съзнание, че това е достойният и общоприетият начин, по който действа един европейски политик. Когато той загуби избори, за които е заявил еднозначно, че се ангажира не само да ги спечели като избори, а да постигне промяна в цялостното развитие на страната, той няма друг вариант, освен да поиска предсрочно прекратяване на своите правомощия.

Вижте целия разговор във видеото.