28.05.2019

Ивайло Калфин: Мнозинството в ЕП е проевропейско и различно от сегашното статукво

Как ще изглежда новият Европейски парламент? В Сутрешния блок на БНТ1 темата коментира бившият външен министър Ивайло Калфин.

„Много е неприятна тази ниска избирателна активност, защото това е времето, в което можем да изберем между различните политически опции… Тези, които са си седели вкъщи, на практика са гласували за първите – ГЕРБ и БСП… Така не е представителна демокрацията – 30% гласували, ГЕРБ печели с 30% грубо и с 9% от българските избиратели ние имаме победители, които изразяват мажоритарната позиция в България. Не е нормално това“, категоричен беше той.

Според него по-високата избирателна активност в Европа „се дължи на разклащането на ЕС и появата на националистически партии и уплахата, че те ще променят дневния ред“.

„Масовото излизане на хора беше, за да запазят ЕС такъв, какъвто е, и да пренаредят вътре участниците – традиционните партии – Народната и социалдемократите, губят, а за сметка на тях печелят „зелени“ и либерали, които най-вероятно ще направят обща група с партията на Макрон“, прогнозира Калфин.

По думите му „европейските граждани държат на ЕС“. В същото време е налице трайна кампания за разклащане на Евросъюза – нещо, на което евроизбирателите искат да противодействат чрез вота си.

За бившия външен министър най-важното е, че „мнозинството е проевропейско и е различно от сегашното статукво“, а новият Европарламент „ще е по-шарен, повече компромиси ще трябва да има“, допълни Калфин.

Какво още коментира Ивайло Калфин вижте във видеото!