25.04.2019

Иво Христов: БСП единствена е в позиция да промени това статукво

В последния ден преди официалния старт на предизборната кампания за евровота – Иво Христов, вече бившият шеф на кабинета на президента Румен Радев и вече настоящ кандидат за евродепутат в листата на червените от гражданската квота на БСП беше гост в студиото на сутрешния блок на Българската национална телевизия.

Иво Христов: Аз не помня за петте години президентство на Плевнелиев някой да го е питал колко пъти седмично се чува с Борисов и защо неизменно е съгласен с него. А сега се създава това внушение, това напрежение с цел да се постави позицията на президента като партийно мотивирана. Той много ясно я дефинира. Той е ценностна опозиция на сегашната власт и това се видя в много случаи.

Според него няма предателство от него страна към президента. Той си остава председател на стратегическия съвет на Румен Радев.

Иво Христов: Към момента политическата ситуация е такава, че има само два мастодонта. Единият е ГЕРБ, която се превръща в партия-държава, с чиято протекция се назначават чиновници, служители в общински администрации и практически се решават всички въпроси в държавата, и БСП, която единствена е в позиция да промени това статукво.

Той заяви, че ако на тези избори листата на БСП не победи, едва ли ще има следващи избори. Според него те ще се превърнат в демократична бутафория, на която ще се легитимират назначенците на ГЕРБ.

Иво Христов: Понятието „политическа отговорност“ в ГЕРБ е абсолютно размито и тази поза на Борисов, че имали някакъв стандарт е комична, видяна отстрани.

Той каза, че не знае как ще се отрази Апартаментгейт на предстоящите избори. Христов заяви, че не знае кой ще гласува, но е уверен, че тези, които не гласуват ще останат излъгани.

Вижте целия разговор във видеото!