18.03.2019

Изборът на Елена Йончева за водач на листата на БСП

Националният съвет на Българската социалистическа партия избра Елена Йончева за водач на листата на партията на предстоящите евроизбори през май. Разликата с опонента й Сергей Станишев беше 20 гласа. До избора се стигна след заседание, продължило над 4 часа. Какво следва от тук нататък? Гости по темата в студиото на сутрешния блок на БНТ бяха политологът Стойчо Стойчев и журналистът Мира Баджева.

Мира Баджева: Според мен Елена Йончева беше логично решение. Тя е острието на тази партия в последните две години и си заслужи мястото. Още повече, аз смятам, че тя би била доста по-компетентна като евродепутат предвид целия международен опит, който тя има като телевизионен репортер от горещите точки. Сергей Станишев, според мен, носеше изборът му повече минуси отколкото плюсове, защото аз не мисля, че БСП би спечелила с него начело на евролистата.

Стойчо Стойчев: Трябва да сме големи наивници да мислим, че Корнелия Нинова през последните години не налага своите кадрови решения, за политически не знам толкова. И тези кадрови решения ще продължават да минават до момента, в който нейната стратегия се оказва политически печеливша, защото тя успя да изведе БСП от едно електорално блато, от невъзможността да прескочи някаква електорална граница. Към момента тя жъне успехи. Дори и публично, ако погледнем социологическите проучвания, като че ли БСП стои по-добре под нейно ръководство, отколкото по времето на предишните председатели.

Вижте цялата дискусия във видеото!