19.04.2019

Калфин: Евродепутатите във Великобритания ще бъдат евроскпетични

Съединените щати са в центъра на нашето внимание днес. Администрацията на Доналд Тръмп обави нови санкции срещу Куба, Венецуела и Никарагуа или срещу така наречената от Вашингтон „тройка на тиранията“. Доколко европейските компании ще са засегнати от тези мерки и как ще се отрази на администрацията на Тръмп публикуваният вчера доклад за разследването на руска намеса на изборите през 2016 година. Отговори на тези въпроси ще търсим от Ивайло Калфин, бивш вицепремиер и министър на външните работи.

Санкциите се налагат с аргументите, които идват от Студената война – такава е реториката на администрацията, коментира Калфин. Решението на американската администрация да позволи на граждани и фирми да претендират за отнето през 60-те години на миналия век имущество, ще удари чуждите инвестиции в Куба. Ще бъдат ощетени и европейските компании, които желаят да инвестират в страната поради създаващата се несигурност за вложенията им.

Ивайло Калфин: Не е нормално така да се налагат трансатлантическите отношения.

Според него САЩ е трябвало да разговарят с европейските си съюзници преди да предприемат икономическите ограничения, вместо да очакват от тях да ги следват безпрекословно.

Калфин оцени като „натиск срещу президента Мадуро“ въведените допълнителни ограничения срещу Венецуела. Той прогнозира, че Мадуро ще се закрепи на власт, което ще задълбочи разделението на венецуелското общество, докато не се премине през избори.

Ивайло Калфин коментира предстоящите евроизбори, като заяви, че повечето евродепутати, които ще бъдат избрани на предстоящите европейски избори във Великобритания, ще бъдат евроскептични. Тяхната работа ще е да пречат на Европейския парламент. ЕС разреши отсрочка от Брекзит на Великобритания срещу провеждане на евроизбори в страната в края на май.