11.05.2019

Кольо Колев: Очаква се около 2 млн. и половина човека да гласуват на 26 май

Социологът Кольо Колев беше гост в студиото на „Денят започва с Георги Любенов“, за да разговаряме за нагласите на българите преди изборите за ЕП на 26 май.

Последното изследване на „Mediana“ е представително за страната. Проведено е между 2 и 7 май. В него са се включили 1018 човека, посочи Кольо Колев.

Над 70% от анкетираните са заявили желание на гласуват, коментира той, но допълни, че много малко вероятно това да се осъществи в действителност, защото в изявленията на хората се усеща известна умора от скандалите, от политическа пропаганда. Колев каза, че се очаква около 2 млн. и половина човека да отидат до урните, което е около 42% – доста висок процент.

В следващата графика се наблюдава спадът на онези, които заявяват, че евроизборите са важни за България.

„Ако изборите бяха днес – за коя партия щяхте да гласувате?“

Данните от допитването на „Mediana“ показват, че в рамките на един месец дистанцията между двете основни политически партии – БСП и ГЕРБ, в момента се е увеличила с около 1,5% и към момента е 2% в полза на БСП. Това е първото проучване, което дава по-видим превес на БСП над ГЕРБ.

Кольо Колев прогнозира, че тези резултати предвещават ожесточена битка.

Пенсионерите ще бъдат големият проблем на управляващите от ГЕРБ на тези евроизбори. Това прогнозира още Кольо Колев. Изборите ще се проведат на третия почивен ден след 24 май – 26 май, и решаващ ще бъде вотът на тези, които са си вкъщи, артументира се социологът. Пенсионерите, които дълго време бяха пренебрегвани сега ще предопределят вота, открои социологът.

Вижте целия разговор във видеото.