26.05.2019

Нощта на избора – коментар на Огнян Минчев, Тончо Краевски, Андрей Райчев, Тони Николов и Петър Волгин

В специалното изборно студио на БНТ първите прогнозни изборни коментираха политологът Огнян Минчев, политическият анализатор Тончо Краевски, социологът Андрей Райчев и журналистите Тони Николов и Петър Волгин.

„Безспорно мачът се обърна… За да разберем как ГЕРБ спечели, трябва да разберем кой загуби и защо загуби, защото това е големият въпрос“, каза Тони Николов.

„Първият въпрос след този огромен скандал – „апартаментгейт“ и другите свързани с него, беше много ясен и получи ясен отговор. Има ли наказателен вот? Отговорът е „не“. Това е първото, което виждаме. Българският вот не тръгна да гласува наказателно. Вторият подвъпрос е дали ще спре свърхактивността на премиера Борисов спада на ГЕРБ. Победата е победа, но няма нищо кой знае колко щастливо. Тоест Борисов по-скоро отложи въпроса, отколкото да е удържал някаква голяма победа“, коментира Андрей Райчев.

„Нищо не лекува по-добре от победата. Дори ГЕРБ да се били в ступор, победата открива път за консолидиране на партията. На какво ниво, в какви мащаби ще видим, но победата е това, което лекува най-добре… БСП загуби поради няколко основни причини. Първо, изпрати силно послание за вътрешна разединеност, когато се формираше листата. Второ, проведе една изцяло негативна кампания и то на национална почва… Трето, БСП отсъстваше изцяло от медиите, подчерта Огнян Минчев.

„Основната причина за слабия резултат на БСП е усещането за вътрешно разединение, което тя създаде. Не може да имаш в своите редици председател на ПЕС и да не искаш да го сложиш в листата. Освен това той имаше и доста номинации в предварителните сондажи в БСП. Така че тази вътрешна борба между Корнелия Нинова и Сергей Станишев изигра много лоша шега на партията“, обобщи Петър Волгин.

„Това са европейски избори – ниска активност, битка на твърдите партийни ядра. Единствената задача, която си беше поставила ГЕРБ, за да удържи победа, беше да няма вълна от наказателен вот. Такава вълна нямаше. Борисов го постигна като лично мобилизира и се увери, че няма да има ерозия на твърдото ядро ГЕРБ. Този път той не си заложи оставката, а преди 20-тина дена даде и обещание за нещо като негово постепенно оттегляне, което сякаш усмири хората и те не гласуваха наказателно“, анализира ситуацията Тончо Краевски.

Какво каза още коментаторите в студиото вижте във видеото.