26.05.2019

Нощта на избора – коментар на Румяна Коларова, Юрий Асланов, Иван Стамболов-Сула и Петър Волгин

Ниската изборна активност беше очаквана, но не чак толкова ниска, каза в специалното изборно студио на БНТ социологът Юрий Асланов. Заедно с политолога доц. д-р Румяна Коларова,и публициста и блогър Иван Стамболов-Сула и журналиста Петър Волгин той коментира приключилите евроизбори, първите прогнозни резултати и тенденциите, които очертават те.

„Днес 70% гласувалите са от т. нар. твърди партийни ядра, взели решение много отдавна да гласуват по този начин. Това са най-твърдите привърженици на тези партии. Останалите 30%, които твърдят, че са взели решение последната седмица, са факторът, който донесе победа или загуба на определени партии“, отбеляза Асланов.

„Това, което прави впечатление в сравнение с други години и избори, е, че има една мобилизация на партиите, в които имаше интрига по отношение на преференциите. Това са БСП и „Демократична България“. Може би „Демократична България“ трябва да направи курбан заради интригата, която създаде между Тафров и Радан Кънев, защото току виж влезли“, пошегува се Иван Стамболов.

„За мен много по-интересно би било да видя нещо друго – не къде са отишли избирателите от 2017 година на всяка една партиите, а които са дошли при тях. Твърде вероятно е процентът на дошлите при тях да е много по-нисък. Ние знаехме от последните месеци, че твърдите ядра са тези, които ще гласуват. Мисля, че допълнително електоратът се е свил. Парламентарните избори и европейските избори в България имат различна логика“, добави Румяна Коларова.

„Според първите прогнозни резултати от Брюксел ЕНП и социалистите няма да имат мнозинство в този парламент. Разбира се, това че либералите взимат толкова много места е донякъде изненада, защото се очакваше да бъде трета политическа сила, но не с толкова много. Интересен е резултатът на „зелените“ – в Германия и на други места те се оформят като новото ляво“, подчерта Петър Волгин.

Какво още коментираха гостите в студиото вижте във видеото.