26.04.2019

От днес започва предизборната кампания за евровота

Днес стартира кампанията за евроизборите. От машинното гласуване, до избирателните списъци и секциите в чужбина, въпросите към ЦИК са много. За да ни отговори на тях, в студиото на „Сутрешен блок“ бе Александър Андреев, говорител на Централната избирателна комисия.

Александър Андреев: В случаите, в които машината се е повредила и не може да продължи с нея гласуването, се преминава изцяло към гласуване с хартиени бюлетини.

Говорителят на ЦИК уточни, че в рамките на договора, който ще бъде сключен с изпълнителя за изпълняването на машинното гласуване, е предвидено да има необходимия брой технически лица за отстраняването на повреди в машините.

Около 4300 са получените до момента в Централната избирателна комисия заявления за гласуване на българи, които се намират извън пределите на страната. В 300 от тях са допуснати грешки, каза Андреев. Той припомни, че на 30 април изтича срокът за подаване на тези заявления.

Александър Андреев, говорител на ЦИК: Хората, които в деня на изборите ще бъдат в чужбина, биха могли да упражнят правото на глас, т.е. да кажем, че това са хората, които имат постоянен или настоящ адрес на територията на Република България или на друга държава-членка на ЕС през последните 3 месеца преди насрочването на изборите, т.е. това е от 26 февруари 2019 г., биха могли да гласуват в откритите секции и в съответната държава. Ако това е в държавите-членки на ЕС, такива секции ще бъдат разкрити в места, където има подадени повече от 60 заявления за разкриване. В държавите извън ЕС това ще бъдат секции, разкрити в дипломатическите и консулските представителства.

Вижте целия разговор във видеото.