03.04.2019

Петър Клисаров: Европейският съюз трябва да се трансформира

Председателят на ПП „Пряка демокрация“ Петър Клисаров откри предизборната си кампания за участие в изборите за Европейски парламент на 26 май. Неговият слоган е „Как да трансформираме Европейския съюз, за да не се разпадне“. Петър Клисаров беше гост в студиото на Сутрешния блок на БНТ.

Петър Клисаров добави към слогана това, че ни е необходима повече демокрация и нов завършен модел. „Европейският съюз в момента е в разкраченото положение между Европа на отечествата и Обединени европейски щати. Има и още няколко модела – Европа на различни скорости, Европа на ядра, свободен европейски модел, който включва периферни страни като Турция, като бившите републики на Съветския съюз, защо не и Африка и Азия“, посочи той.

По думите му Европейският съюз не е демократична структура, защото решенията се взимат от елити, а никой не прави допитване до хората.

Петър Клисаров: Новият Европейски съюз, който трябва да се трансформира, трябва да върви към един модел. Този един модел – аз лично предпочитам Европа на отечествата, но дали ще бъде Обединени европейски щати – и двата модела имат плюсове и минуси, но трябва да има повече дебати и да се питат хората, а не да се взимат решенията в затворените комисии в Съюза.

Вижте целия разговор във видеото.