27.05.2019

Победители и победени на изборите – коментар на социолозите

С коментарите около вчерашния изборен ден и за резултатите, които постоянно се променят, гости в студиото на „Сутрешен блок“ са социолозите Геновева Петрова, „Алфа рисърч“, и Кънчо Стойчев, „Галъп“.

Социологът Геновева Петрова каза, че досегашните резултати от евроизборите съвпада с очакванията от екзит половете и паралелното преброяване, а включително и с прогнозите, които са направили в седмиците преди изборите.

Кънчо Стойчев: Пет партии ще изпратят евродепутати. Резултатите от преброяването на ЦИК при 61% трябва да имаме предвид, че от тук нататък отклоненията ще са в рамките на плюс-минус половин процента, така че горе долу това ще са резултатите. Подредбата ще бъде най-вероятната 6 – ГЕРБ, 5 – БСП, 1 – Демократична България и оставям в средата ДПС и ВМРО – там именно загадката ще бъде до последния момент, дали ВМРО ще вземе 2, а ДПС – 3, или ДПС – 4, а ВМРО – 1.

Геновева Петрова: Най-вероятно окончателната активност няма да е под 30 на 100. Така по оценки, които имаме от снощи, е от порядъка на 32 на 100, сравнение с други европейски държави доста по-ниска, въпреки че е в рамките на обичайната за европейски избори в България.

Вижте целия разговор във видеото.