23.04.2019

Подготовката за изборите – машинното гласуване и изборни казуси

Централната избирателна комисия реши „Сиела Норма“ АД трябва да осигури 3000 машини за евроизборите. Три фирми са участвали в конкурса. Машинното гласуване и предстоящия вот коментираха в Сутрешния блок проф. Михаил Константинов и проф. Пламен Киров.

Изборът на „Сиела Норма“ беше очакван, тъй като едната фирма от кандидатстващите е била декласирана, понеже е дала цена над пределно допустимата, а другата фирма не е отговаряла на техническите изисквания, поясни проф. Константинов. И припомни, че през 2016 г. именно „Сиела Норма“ е осигурила 500 машини за гласуване на президентските избори и на референдума. През тези машини са били подадени около 50 000 гласа.

Проф. Киров изрази притеснение кога ще бъдат доставени машините – те трябва да бъдат инсталирани, софтуерът да бъде проверен. Секционните избирателни комисии трябва да бъдат обучени как се борави с тях. За избирателите няма да има време те да бъдат обучени как да гласуват.

Срокът на доставка на машините в секциите е 25 май. На една машина за един ден гласуват около 50 души, наемът на машината е 2500 лв., т.е. по 50 лв. на глас, изчисли проф. Константинов.

Проф. Киров подчерта, че е прекалено късно на 25 май, ден преди изборите, да бъдат доставени машините и предупреди за възможни изненади.

Хартиените бюлетини ще са точно толкова, колкото и при предишни избори, няма да бъдат намалени бройките, съобщи проф. Константинов. С една машина могат да гласуват до 180 души на ден, а ние имаме секции, в които гласуват 6-700 души, в перспектива там трябва да има 3 машини, т.е. да се наемат не 12 000 за следващо гласуване, а много повече.

Дали ще се справят хората с машинното гласуване? Проф. Киров припомни, че в България има населени места, където няма дори банкомат и хората не са се сблъсквали с подобен вид техника.

„Самата машина няма да генерира протокола от секционната избирателна комисия след приключването на изборния ден, с тези машини технологията предполага да гласуват малък брой избиратели“, отбеляза той.

Ще гарантира ли машинното гласуване честни избори? Факт е, че с машина не може да се подаде недействителен глас, машините имат предимства и недостатъци, но по-малко от 2% от всички жители на Европа гласуват по този начин, поясни проф. Константинов. Забавят се процесите с машинното гласуване, макар и не толкова много, предупреди той. В Европа само в Белгия има някакъв вид машини за гласуване и само там, в Европа не се гласува машинно, дори в такива технологични страни като Германия и Холандия. Те имаха такова гласуване и го изхвърлиха и това трябва да ни говори нещо, подчерта Михаил Константинов.

Избирателите фантоми в избирателните списъци са един милион, каза проф. Константинов и поясни, че това са имена, зад които не стоят избиратели на територията на страната. В чужбина има 1 400 000 български граждани, в страната има 7 000 000, общо български граждани по цялата земя има 8 400 000, категоричен беше проф. Константинов. Избирателите са 5 750 000 в страната и 1 000 000 в чужбина.