11.11.2019

Проф. Михайлов: Ако имаше машинно гласуване, нямаше да има недействителни бюлетини

Изборите не са приключили не само за инициативния комитет на г-жа Мая Манолова, който единствено може да поиска да стартира процедурата по касирането им в София, но не са приключили и в някои от районите на столицата, такава процедура има и в Шумен, така че изборите не са приключили за българските граждани, не за БСП. Те са приключени на един етап, с едни резултати, които могат да бъдат коментирани, но има съмнения при всички изнесени факти, които нееднократно се коментираха, това заяви в студиото на „Още от деня“ проф. Георги Михайлов, депутат от БСП за България.

Той обясни, че от страна на БСП има съмнения по отношение на районите, в които има желание за касиране, че определени условия, свързани с технологията по провеждането на изборите, са били нарушени.

Проф. Георги Михайлов, депутат от БСП за България: Ние сме доволни от резултата. БСП получи 4 областни града при нула градове при миналите местни избори. Препотвърди своето присъствие в Гоце Делчев, в Пещера.

Проф. Михайлов се спря на факта, че месеци преди изборите са приети няколко сериозни законови промени, които лишиха политическите партии от субсидии. Освен това внезапно беше отменено машинното гласуване, при условие, че подготовката за него продължи няколко години.

Той подчерта, че машинното гласуване се прилага в много големи страни по света и ако то не беше отменено у нас, на тези избори нямаше да има 600 000 невалидни бюлетини. По думите му сега е наложителен спешен законодателен разговор, който да урегулира тези неуредици.

Гостът в студиото коментира и бюджета за идната година. Според него добавянето на 400 млн. в новия бюджет не променя съществено картината за страната.

Вижте целия разговор във видеото.