27.05.2019

След евроизборите – кой какво спечели и кой какво загуби?

Преди месец прогнозирах, че електоралната разлика между ГЕРБ и БСП ще е около 100 хиляди гласа, в подкрепа на ГЕРБ, която не може да бъде стопена с медийни скандали, защото избирателната активност на европейски избори традиционно е ниска и твърдите партийни симпатизанти решават какъв ще е резултатът. Това каза в началото на коментара си за изхода от евроизборите политологът Стойчо Стойчев. Заедно със социолога Стефан Георгиев той гостува в студиото на Сутрешния блок на БНТ1.

„По-интересното е как са използвани преференциите в рамките на листите, особено при БСП, където има противопоставяне на два лагера – единия около Корнелия Нинова и другия около Сергей Станишев. Много е интересно да видим дали избирателите на БСП ще бламират г-жа Нинова, така както направи Висшия съвет“, добави политологът.

За Стефан Георгиев победата на ГЕРБ всъщност е победата за Бойко Борисов.

„Месец преди изборите съотношението на силите беше фактически изравнено… Победата е на Бойко Борисов, защото през последните две-три седмици той изнесе кампанията на ГЕРБ… Кандидатите за евродепутати от управляващата партия бяха изместени от Борисов и това наклони везните“, категоричен беше той.

По думите му това са били „много трудни за прогнозиране избори“ и причината е, че „при избори на твърди ядра въпросът е до каква степен и доколко ще може да мобилизира някакви периферии“.

„Отговорът е много прост – ГЕРБ успяха да мобилизират 100-150 хиляди отвъд твърдото си ядро“, подчерта социологът.

Какво още коментираха гостите в студиото вижте във видеото.