23.04.2019

Стефан Тафров: „Демократична България“ е дългосрочен проект

Не е добре да изпращаме хора, които не могат да виреят в международна среда, заяви дипломатът Стефан Тафров, втори в листата на „Демократична България“ за европейските избори, в студиото на „Сутрешен блок“. Тафров допълни, че владее шест езика и има необходимия опит, за да представлява България в Европа.

„Отказът да се обявят като опозиция на ГЕРБ“. Това Тафров посочи като причина обединението между „Да, България“, „Демократи за силна България“ и „Зелено движение“ да не отиде на избори заедно със СДС.

Дипломатът е водещият кандидат на „Да, България“, но остана втори в листата след Радан Кънев от ДСБ. Той заяви, че всеки от кандидати в общата листа на „Демократична България“ работи за преференции и между различните партии в обединението е изграден добър диалог.

Стефан Тафров: Аз съм член на Управленската алтернатива на Демократична България, което е нещо като „правителство в сянка“. Там отговарям за външните работи. Мога да ви кажа, че ежеседмичните заседания на тази Управленска алтернатива са едни от най-приятните моменти за мен в седмицата, защото на тях не просто взимаме отношение към случващото се в страната, а изготвяме политики и предлагаме истинска управленска алтернатива на партиите на статуквото – БСП, ГЕРБ, ДПС.

Тези три партии Тафров посочи като конкурент на „Демократична България“.

„В дипломацията е важно една страна да бъде около масата, на която се взимат решенията. Ако не е около масата е в менюто. Моята задача в Европейския парламент ще е България да не бъде в менюто“, обобщи приоритетите си Тафров и допълни, че липсата на доверието към страната ни е основен проблем в тази връзка.

Вторият в листата на „Демократична България“ заяви готовност да работи заедно с другите евродепутати по важни въпроси за България.

Стефан Тафров: Българските евродепутати трябва да се научим как работи Европейският съюз и да се научим да постигаме резултати. Европейският съюз работи на основата на компромиса. Това са едни дълги преговори, след които всички страни остава относително доволни от резултата.“

Той заяви, че Демократична България ще се яви заедно и на местните избори през есента.