10.04.2019

ЦИК: Организацията на изборите тече нормално

Днес в 17:00 часа изтича крайният срок за регистрация на партиите и коалициите в Централната избирателна комисия (ЦИК) за участие в европейските избори на 26 май. Срокът за инициативните комитети е 15 май.

„Към момента организацията на изборите тече нормално, спазваме всички срокове, предвидени по хронограмата. Считам, че новите колеги, които влязоха в състава на ЦИК, вече участват пълноценно в работата и дават своя принос за нормалното протичане на организацията на изборния процес“, каза в студиото на Сутрешния блок на БНТ1 Александър Андреев – говорител на ЦИК.

В отговор на въпрос за обществената поръчка за машините за машинно гласуване той припомни, че „до 16 април ще има възможност да се предоставят оферти“.

Андреев обобщи, че до момента документи за регистрация са подали 9 партии, като три вече са регистрирани. Коалициите, които са подали документи са 8, а регистрираните – 4. Инициативните комитети са шест, като всички са регистрирани, „защото за тях текат сроковете за представяне на документите за независимия кандидат и подписката за подкрепа“. Той припомни, че гражданите и на тези избори ще имат възможност да проверят в сайта на ЦИК дали са включени в списъците за подкрепа на партии, коалиции и инициативни комитети.

Говорителят на ЦИК коментира и най-важното за финансирането на предизборната кампания, спора между БСП и АБВ за марката „Коалиция за България“, както и заявеното намерение от Евгения Банева и Десислава Иванчева да се кандидатират за евродепутат. Какво каза той вижте във видеото.