23.03.2019

Ян Захрадил: Страните от ЕС трябва да запазят националната си идентичност

Страните членки на ЕС от Централна и Източна Европа имат чувството, че западните държави не разбират напълно нашите проблеми, те не разбират сложността на нашите общности. Това трябва да се промени, заяви в студиото на „Денят започва с Георги Любенов“ лидерът на Алианса на европейските консерватори и реформисти Ян Захрадил. Европолитикът е кандидат да оглави Европейската комисия след европейските избори през май и гостува в България.

„Избраха ме за евродепутат преди 15 години и мога да сравня ситуацията тогава и сега. Преди 15 години имаше голям ентусиазъм по отношение на разширяването – присъединиха се 10 нови страни-членки, в това число и Чехия и България. Сега този ентусиазъм си е отишъл“, продължи той.

Захрадил подчерта, че президентът Макрон иска повече интеграция, задълбочаване на отношенията и обединяване на данъците.

„От друга страна имате консерваторите – ние. Ние подчертаваме националните традиции, слагаме центъра върху националната култура. Радваме се, че сме част от европейското семейство, но искаме и да запазим националните си традиции и националната си идентичност. Това е разликата между нас и либералите“, обясни европолитикът.

Политическото семейство на европейските консерватори се роди преди около десетина години. Много от нашите членове преди това бяха част от ЕНП, но напуснаха именно заради разногласния по някои конституционни въпроси, свързани с ЕС, продължи Захрадил.

„Съгласни сме с тях по въпросите на дерегулацията, ограничаването на бюрокрацията, както и за икономическия ред на ЕС. Но не бяхме съгласни с тях по отношение на това как трябва да се организира ЕС – те искаха да има федерална държава, а ние искахме да има една по-обща конфедерация между унитарните държави“, допълни той.

Какво коментира още лидерът на европейските консерватори вижте във видеото.