09.05.2019

За регламент за европейските минимални заплати ще се борят кандидатите за ЕП от ГЕРБ, което е и искане на синдикатите

Кандидатите за евродепутати от ГЕРБ се срещнаха с КНСБ. Синдикатите поискаха да има регламент за европейските минимални заплати и те да бъдат 60% от средната работна заплата.

Мария Габриел, водач на листата на ГЕРБ за ЕП:
Категорично споделяме и Вашата цел, 60%, ускорено 3-4-5-годишно развитие, мисля, че това е посоката, в която и аз, и моите колеги можем да се ангажираме да работим.

Вижданията на КНСБ и кандидатите на ГЕРБ съвпадат и по отношение на бъдещето на минната индустрия и въгледобива в интегрирания план „климат – енергетика“.

Жечо Станков, кандидат от листата на ГЕРБ за ЕП: Искаме да запазим нашата енергийна независимост, чрез въглищните си цинтрали. Искаме да запазим подхода – всяка една държава да определя сама енергийния си микс или производството си на енергия. Така че това е пътят, по който ще вървим. Той обаче единствено е възможен по начин, по който да имаме нашето лоби, нашият комисар.

Общо е мнението и за повече инвестиции в образованието и въвеждането на цифрови технологии.

Мария Габриел, водач на листата на ГЕРБ за ЕП: И ще се боря за едно – в следващата комисия смятам, че комисарят, който ще отговаря за дигитализацията, да отговаря и за образованието. Включвайки образованието в ресора се дава точно възможност да се отговори на това, което вие търсите най-много. Защото дигитализацията е бизнесът, то е учителите, то е абсолютно всички категории, които допринасят, за да имаме този стандарт в Европа и аз лично смятам, че е дошло време да бъдем малко по-смели.

Мария Габриел вярва, че ще продължи традицията всички български евродепутати да се събират и обсъждат общи позиции преди всяка сесия. Тя призова на 26 май да се гласува с номер 12 в бюлетината.

Автор: Иво Никодимов
Оператор: Недялко Данов